Més gelat que un rave

Aventures i desventures a la terra del bòreas

Noruega i el menjar (I): Brunost

11 comentaris

brunost

A Noruega no són molt “culinaris” que digam. No li donen importància al fet de cuinar o  menjar. De fet, dona la sensació que els noruecs només veuen el menjar com una cosa necessària per a no caure’t mort, com respirar, i no com a una activitat que pot aportar molta més felicitat que la de suplir una necessitat bàsica.

Per a que es feu una idea del que vos conte, ací no comprenen que per a fer una tortilla l’hages de girar i coure-la pels dos costats. Senzillament posen quatre coses a la paella (tomaca, creïlla i rúcula, per exemple) i després afegeixen un ou batut i esperen que estiga l’ou cuit, i j a tenen una omelette.

Precisament per açò resulta sorprenent que el producte nacional siga més que acceptable. El brunost (literalment formatge marró) és un formatge molt grassós i amb molt de sucres, ideal per a carregar energia als desdejunis. I de fet és molt típic combinar-lo amb confitura de freses. I és tant nacional que una volta passes la frontera i entres en Suècia ja no en mengen, per als suecs açò del brunost és una cosa de noruecs.

La veritat és que tenia les meues sospites respecte al famós formatge marró, però ben al contrari, m’ha sorprès i em declare un enamorat.

 

ps: Se m’oblidava. Es pot trobar a tallades, però el més normal és comprar el formatge a peça  i utilitzar un tallador que han inventat a propòsit i que jo no havia vist mai en la vida. Resulta un poc estrany perquè es podria tallar amb ganivet, però possiblement no es traurien tallades tan fines. El problema és que quan et queda molt poc de la peça aquest tipus de tallador ja no trau trellat… però com a mínim resulta curiós.

Advertisements

11 thoughts on “Noruega i el menjar (I): Brunost

  1. Retroenllaç: Jeg heter… | Més gelat que un rave

  2. No sé ben be per què, però acabem enganxant-se a les coses més roïns… Ací a Munic hi ha una crema feta de formatges, mantequilla i pimentó roig a la que estén súper enganxats!! Molt bò el blog, continua contant-nos…

    • Ei Mariola! Moltes gràcies per comentar, quina alegria saber de tu. No dubte que la crema eixa estiga bona, però jo en cap moment he dit que el formatge este estiga/siga roïn… el que passa és que això de que siga color marrò resulta molt estrany! jajajaja

      Una abraçada!

  3. Hola!! Pues si que te una pinta extranya, pero bueno, tot es relatiu… mira el kumato i ben bo que esta!!! Pero be.. aixo forma part de la experiencia… no deixarse res per provar. Jo porte mes d’un any a Catalunya I encara no he provat els calçots!!! Un besot rei!!!

  4. Ei Isra! Molt bo el blog. I el formatge aquest? M’havia paregut torró a primera vista. Un abraç.

    • Pues mira, el torró l’hem d’importar ací, que dura molt (i això és molt important per als noruecs) i segur que els agrada.

  5. Como queso-adicto profesional dejo constancia de mi primer encargo: tráeme uno de esos por diossssss!!! XDDD

    Y de paso aprovecho también para felicitarte por el interesantísimo blog. Un abrazo crack!

  6. El formatge té bona pinta i en vull (així quue enviam un trosset), però el que m’encanta és la cullereta per a tallar-lo, tot un invent…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s